Gasloze en Nul-Op-de-Meter Woningen met lagere woonlasten

De 15 woningen in ’t Haegendal worden zogenaamde Nul-Op-de-Meter woningen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen bij u oproept. Een aantal hebben wij hieronder geformuleerd met de bijbehorende antwoorden. Mocht u in het aankooptraject meer vragen over Nul-Op-de-Meter hebben, dan kunt u deze stellen aan de makelaar.

 

 

Nul-Op-de-Meter

WAT IS EEN NUL-OP-DE-METER WONING?

De overheid hanteert de volgende definitie voor een Nul-Op-de-Meter woning: “Een woning waarvan de ingaande en uitgaande energiestromen voor gebouwgebonden energie bij een normaal leefpatroon op jaarbasis gelijk zijn aan of lager zijn dan nul en met een additionele energieopwekkingscapaciteit voor gebruikersgebonden energie van ten minste:

• 3.150 kWh indien het een vrijstaande of half vrijstaande woning betreft.

Kortom: een woning die evenveel (of meer) gebouwgebonden energie opwekt als dat het nodig heeft voor de woning en het huishouden, waardoor u lagere energiekosten en dus lagere woonlasten heeft.

 

WAAROM BOUWEN WIJ EEN NUL-OP-DE-METER WONING?

Landelijke regelgeving koerst erop aan dat alle nieuwbouw woningen vanaf 2020 bijna energieneutraal zijn. Dat betekent dat het energiegebruik zover mogelijk wordt teruggebracht door isolatie (met behoud van goede ventilatie) en dat de resterende vraag naar energie duurzaam wordt ingevuld. De Nul-Op-de-Meter woningen in ‘t Haegendal voldoen bij oplevering al ruimschoots aan die norm.

 

Wat heeft u als bewoner aan een Nul-Op-de-Meter woning?

Lekker comfortabel en mooi 

Allereerst is een Nul-Op-de-Meter woning gewoon heel fijn om in te wonen. Er is vloerverwarming, waardoor je geen radiatoren in huis hebt, die veel ruimte innemen. Daarbij is de temperatuur comfortabel. Loop lekker op blote voeten door het huis en voel de warmte. Verder is uw woning bijzonder goed geïsoleerd en heeft het nagenoeg geen kieren meer. Tochtklachten worden hierdoor geminimaliseerd. Door het ontbreken van radiatoren (u heeft vloerverwarming) is er minder stof in de lucht. Het resultaat: een gezond binnenklimaat! 
 

Lagere maandlasten 

De technische maatregelen die wij treffen kosten geld. Dit ziet u deels terug in de koopsom. Toch bent u met het kopen van een Nul-Op-de-Meter woning voordeliger uit. Waarom? De extra financieringskosten zijn waarschijnlijk lager dan de energiekosten die u normaal heeft. U kunt bij het kopen van een Nul-Op-de-Meter woning meer lenen. Neem hiervoor contact op met de hypotheekadviseur welke betrokken is bij dit project. 
 

Het heft in eigen handen 

In een woning die gedeeltelijk zijn eigen energie opwekt, bent u nog maar beperkt afhankelijk van fluctuerende energieprijzen en stijgende gasprijzen. Uw woning is gasloos, u wekt gedeeltelijk uw eigen energie op en bepaalt zelf wat u daarvan verbruikt. Om pieken in het verbruik op te vangen heeft u nog wel een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. U bent daarbij vrij om de leverancier/afnemer uit te kiezen. 
 

Duurzaam in het kwadraat 

De zonnepanelen en warmtepomp hebben een lange levensduur. Concreet: een warmtepomp gaat gemiddeld net zo lang mee als een CV-ketel, namelijk zo’n 15 jaar. De zonnepanelen hebben zelf een levensduur van zo’n 30 jaar. Wel zult u na circa 15 jaar de omvormer van het zonne-energiesysteem moeten vervangen. De kosten hiervan zijn slechts een beperkt deel van de totale investering in het zonne-energiesysteem.
 

Hoe zorgen wij ervoor dat u lagere energiekosten heeft?

Wij maken gebruik van slimme, duurzame ontwerpen en bewezen technische oplossingen die ervoor zorgen dat u lagere energiekosten heeft. Dit doen wij door de woning te voorzien van een onderstaande toepassingen: 

• Een zeer goed geïsoleerde en kierdichte woning (met een goede ventilatie).
• Zonnepanelen op het dak.
• Een ventilatiesysteem waarbij warmte wordt teruggewonnen.
• Lucht-water warmtepomp.
• Vloerverwarming.

 

 

Hoe zorgt u als bewoner ervoor dat u lagere energiekosten heeft?

• Sta niet te lang onder de douche.
• Stel uw woonkamer thermostaat in op een constante temperatuur (geen nachtverlaging).
• Stook niet met de ramen of deuren open.
• Gebruik energiezuinige apparatuur en led verlichting.
 

Wat zijn de aandachtspunten voor u als bewoner bij een Nul-Op-De-Meter woning?

• Er komt geen warmwateraansluiting in de keuken, hiervoor dient in de
keuken een boiler of kokend waterkraan te worden toegepast.
• Voor het afzuigen van kooklucht dient een recirculatie afzuigkap te worden toegepast. Deze kap blaast de gefilterde lucht weer retour in de ruimte. In het ontwerp van het ventilatiesysteem wordt rekening gehouden met voldoende afzuigcapaciteit nabij de afzuigkap.
• Een brievenbus in de voordeur is niet mogelijk. Er komt een losse brievenbus aan de buitenzijde.
• Voorraad warm water is gelimiteerd tot 180 liter. Is de buffer warm water gebruikt, dan heeft het tijd nodig voordat het buffervat weer opgewarmd is. Optioneel kan deze boiler uitgebreid worden.
• Uw woning heeft geen gasaansluiting. Een gashaard of koken op gas is niet mogelijk.
• Nachtverlaging werkt averechts. De woning is zo goed geïsoleerd dat het energiezuiniger is om de thermostaat dag en nacht op een constante temperatuur te laten staan.
• Indien er een wasdroger geplaatst gaat worden, dient dit een condensdroger te zijn.
• Reinig/vervang regelmatig de filters in het ventilatiesysteem.
• Sluit een onderhoudscontract af voor uw installaties. Zo blijven uw installaties optimaal functioneren.